Zielnik


MIKROELEMENTY

 

CYNK
wpływa na gojenie się ran oraz prawidłowy rozwój płodu, dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne. Dzienne zapotrzebowanie 10-19mg. Organizm nie wytwarza ani nie magazynuje cynku, dlatego musi być on stale dostarczany z zewnątrz.

występowanie: pokarmy zawierające znaczne ilości białka. Dużo w wołowinie, wieprzowinie, wątrobie, drobiu (zwłaszcza w ciemnym mięsie), jajach, owocach morza (zwłaszcza ostrygach). Sery, fasola, orzechy, migdały, kiełki pszenicy.

FLUOR
jest obecny we wszystkich tkankach oraganizmu. Wpływa na szybkość działania enzymów. W szkliwie zębów zastepuje wapń tworząc fluorapatyt zabezpieczający zęby przed próchnicą. Dzienne zapotrzebowanie 1-3mg

FOSFOR
niezbędny do prawidłowego funkocjonowania, wzrostu i dzielenia się komórek.Fosfor jest podstawowym składnikiem metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek.Dzienne zapotrzebowanie 800-1200mg

JOD
wpływa na prawidłową czynność tarczycy. Polecany wszystkim zamieszkującym z dala od morza, a w szczególności kobietom w ciąży. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. U dorosłych brak jodu powoduje ociężałość umysłową. Dzienne zapotrzebowanie 0,05-0,2mg.

występowanie: ryby morskie, morszczyn pęcherzykowaty, spirulina, rzodkiewka, marchew, pomidory, ziemniaki, kapusta, żółtka z jajek, banany, truskawki, czereśnie, fasola, szpinak, rabarbar. Warzywa i owoce hodowane na glebach w rejonach morskich.

KRZEM
Nazywany jest pierwiastkiem życia. Wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu jak również wykazuje właściwości pomocne przy leczeniu zwyrodnienia stawów. Zapobiega osteoporozie. Dzienne zapotrzebowanie wynosi ok.200mg.

występowanie: skrzyp, poziewnik, rdest ptasi, perz, pokrzywa, podbiał, turzyca piaskowa, łuski ziarna zbóż, skórce owoców, czosnku, szczypiorku, mleczku pszczelim, woda źródlana.

LIT
Wpływa korzystnie na układ krążenia i zapobiega chorobie wieńcowej. Weglan litu jest tzw. stabilizatorem nastroju stosowanym w psychiatrii. Dzienne zapotrzebowanie nie przekracza 0,1mg.

występowanie: wody mineralne (np. Zuber), ziemniaki, pomidory, sól z Wieliczki.

MAGNEZ
bierze udział we wszystkich procesach biochemicznych organizmu. Zapobiega chorobom nowotworowym, stresom, przedwczesnej miażdzycy, zatruciom przemysłowym, decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięsniowego, zmniejsza objawy astmy, stres i zaburzenia snu oraz wpływa korzystnie na przemianę materii i pracę serca. Dzienne zapotrzebowanie 350-400mg.

występowanie: kakao, czekolada gorzka, otręby, produkty pełnoziarniste, orzechy, migdały, kukurydza, ryż, warzywa strączkowe, ciemnozielone warzywa liściaste i skorupiaki, suszone śliwki, suszone brzoskwinie,

MANGAN
jest elementem strukturalnym układu kostnego i skóry. Mangan to również pierwiastek "drugiej młodości". Jego obecność jest niezbędna do metabolizmu wit. E i B1. Od manganu zalezy aktywnośc płciowa, barwniki włosów oraz zawartośc kolagenu w tkankach. Dzienne zapotrzebowanie 2,5-5,0mg.

MIEDŹ
bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek oraz tworzeniu kości i kolagenu. Jest niezbędna w w transporcie i wchłanianiu żelaza. Znacząco pomaga w gojeniu się ran. Dzienne zapotrzebowanie to 2-3mg.

występowanie: orzechy, wątroba wołowa, grzyby, ostrygi, nasiona zbóż, burak, cebula, szpinak, migdały, kalarepa, pomidory, por, wiśnia, jabłko, pomarańcza, pyłek kwiatowy

MOLIBDEN
stymuluje funkocjonowanie enzymów.Uczestniczy w procesach odtruwania organizmu, hamuje rozwój nowotworów.Ma działanie przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwtrądzikowe.zaburzenia widzenia, Brak molibdenu powoduje zaburzenia widzenia, ospałośc, wypadanie włosów, wypryski i szybkie męczenie się. Dzienne zapotrzebowanie 0,15-0,50mg

POTAS
konieczny do prawidłowej pracy serca. Odgrywa istotne znaczenie przy produkcji białek i tłuszczów stanowiąc podstawowy składnik komórki. Reguluje gospodarkę elektrolitów w organiźmie oraz przewodzenie impulsów nerwowych, obniza ciśnienie krwi. Dodatkowo pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu będących odpadami w procesach matabolizmu. Dzienne zaptrzebowanie 1850-5600mg

występowanie: ziemniaki, banany, pomidory, truskawki, pomarańcze, mięso, drób, mleko, jogurt

SELEN
Wykazuje właściwości odkażające. Wspomaga zwalczanie wirusów. Dodatkowo stosowany przy profilaktyce nowotworowej i choroby wieńcowej. Mobilizuje organizm do produkcji ciał odpornościowych. Spowalnia starzenie się tkanek i utrzymanie ich w młodzieńczej elastyczności. Dzienne zapotrzebowanie 0,02-0,05mg.

występowanie: drożdże, czosnek, owoce morza, sól morska, nerki, wątroba, serce, jajka, otręby pszenne, ziarna kukurydzy, pomidory, grzyby, jabłko, ocet jabłkowy.

SÓD
steruje gospodarką wodną organizmu.Pomaga zachować prawidlową pobudliośc mięśni i nerwów oraz podtrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.Niedobór sodu wywołuje zmęczenie , skórcze mięsni oraz osłabienie zdolności koncentracji.Dzienne zapotrzebowanie 1100-3300mgDuża rozpietośc uzależniona jest od obciążeń fizycznych i stanów chorobowych(np silne pocenie się powoduje utratę sodu z organizmu)

WAPŃ
jest składnikiem elementów strukturalnych kości, zębów i paznokci. Odpowiedzialny jest za prawidłową czynność serca i układu nerwowego. Jest niezbędny w profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych. Wpływa korzystnie na przemianę materii, działa przecialergicznie, wspomaga leczenie procesów zapalnych, a także obniża ciśnienie krwi. Dzienne zapotrzebowanie 800-1200.

występowanie: nabiał: mleko, jogurty, sery,jaja, śledź, łosoś, sardynki, szprotki, brokuły, migdały

ŻELAZO
jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek, bierze udział w transporcie tlenu w procesie oddychania komórkowego. Wpływa na pracę mięśni, poprawę koncentracji i wyglądu skóry oraz powoduje wzrost odporności organizmu na infekcje. Stosowane w leczeniu anemii oraz w zwalczaniu wypadania włosów. Dzienne zapotrzebowanie to ok.10-18mg. Dla lepszego przyswajania podawać z witaminą C.

wystepowanie: pokrzywa, pietruszka, natka, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, migdały, owoce strączkowe, wątroba, nerki, śliwki, suszone morele, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao.

CHLORKI
obecne w wodach zapobiegaja zachwianiu równowagi kwasowo-zasadowej co wpływa korzystnie na samopoczucie, wydajność pracy i kondycje fizyczną. Dzienne zapotrzebowanie -ok250mg

DWUTLENEK WĘGLA
zawarty w wodzie pobudza wydzielanie soku żołądkowego.Nadmierne spożywanie np. w napojach gazowanych prowadzi do nadkwasoty.

KWAS METABOROWY
zapobiega osteoporozie, ma działanie ściągające i przeciwzapalne.Działa tonizująco na skórę.

KWAS METAKRZEMOWY
jako zwiazek krzemu działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo.Poprawia wyglad skóry i zapobiega jej wiotczeniu. Ogranicza wypadanie włosów i przyśpiesza ich wzrost oraz wytrzymałość paznokci.

SIARCZANY
działaja korzystnie na przemianę materii, sprawne funkcjonowanie stawów.Stymulują aktywność insuliny oraz obniżają poziom cukru we krwi.

Ziele pokrzywy
Ziele pokrzywy

„Pokrzywa"

 

Obok pokrzywy nie sposób przejść obojętnie. Jedni kochają ją za liczne wspaniałe właściwości, inni zaś omijają szerokim łukiem mając głównie w pamięci nieprzyjemne doznania na skórze- mówi się że pokrzywa to odwieczny wróg krótkich spodenek :) Jeszcze innym kojarzy się wyłącznie z wyjątkowo trudnym do zwalczenia chwastem :)
Pokochajmy pokrzywy. Mamy za co!
Mają doskonałe właściwości lecznicze, dodatkowo można je wykorzystać w przydomowym ogródku do ekologicznej walki z insektami oraz jako naturalny nawóz.

 

Stosowanie Wewnętrznie:
1.Moczopędne oraz oczyszczające działanie pokrzywy wykorzystane jest w leczeniu stanów nieżytowych i zapalnych dróg moczowych, zaburzeń oddawania moczu, pomocniczo w kamicy moczowej i w skazie moczanowej.
2.Jako środek ściągający w mało nasilonych biegunkach różnego pochodzenia, w nieżycie żołądka i jelit, pomocniczo w nieznacznych krwawieniach w przewodzie pokarmowym.
3.Również w zaburzeniach przemiany materii wywołanych niedoborem niektórych mikroelementów, zwłaszcza u dawców krwi, wykazujących okresowo większe zapotrzebowanie na jony żelaza. Niedokrwienie, zaburzenia krzepliwości krwi, jako środek wzmacniający.
4. Wspomagająco w cukrzycy, schorzeniach reumatycznych i trądziku młodzieńczym.
5.Łagodne bóle stawowe i mięśniowe.
6. Korzeń jest stosowany w łagodnym przeroście gruczołu krokowego.

 

Stosowanie Zewnętrznie:
1. Wzmacnianie włosów, łupież, łojotok skóry.
2.Do irygacji w stanach zapalnych pochwy, w upławach.
3.Stany zapalne jamy ustnej.
4. Czyraczność, bóle mięśniowe i stawowe.
5.Pokrzywa polecana jest też jako dodatek do kąpieli relaksujących i odprężających.
6. W lecznictwie ludowym świeży sok z ziela pokrzyw zmieszany z miodem jest stosowany jako środek ogólnie wzmacniający i zwiększający siły obronne organizmu, np. w grypie, przeziębieniu.

Używamy : SOKU, ŚWIEŻYCH LIŚCI, SUSZ I KORZEŃ

 

PORA NA KWIATY BZU CZARNEGO

W maju lub czerwcu, gdy kwiatostany są już rozwinięte, możemy wybrać się na zbiory. Koniecznie należy to zrobić w słoneczną pogodę i zanim kwiatki zaczną się osypywać.

Ścinamy całe baldachy, które później należy umieścić w zacienionym, przewiewnym miejscu w niezbyt wysokiej temperaturze, by nie zżółkły.

Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy: rytozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, czyli ogólnie mówiąc – w stanach przeziębienia. Działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność.

 

SUSZ
Suszone kwiatostany doskonale nadają się na herbatkę, natomiast na surowo możemy je spożywać w postaci pysznych placuszków.

 

SYROP Z KWIATOSTANÓW
Kwiaty obrać z łodyg, zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać kwasek i odstawić na 2 dni.Po 48 godzinach przelać przez sito, dodać cukier i zagotować, pod koniec zebrać wytwarzającą się piane. Klarowny syrop przelać do słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 5-10 min.

 

KWIATY ROBINII I CZARNEGO BZU W CIEŚCIE - składniki:
20 gron kwiatowych robinii akacjowej
10-15 baldachów czarnego bzu
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
1-1.5 szklanki płynu - mleka; rzadkiej śmietanki; wody gazowanej albo jasnego piwa
do smażenia: olej
do oprószenia: cukier puder + cynamon
ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania


Sposób przygotowania: kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie, bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii. Można kwiaty rozłożyć w chłodnym miejscu, na 2-3 godzinki, na białym papierze - robaczki powinny wyjść same. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu, aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny, żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
SMACZNEGO :)

syrop sosnowy
syrop sosnowy

„Sosna-Robimy syrop sosnowy"

 

Syrop z młodych pędów sosny jest znany chyba każdemu z nas.
Najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem.Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, świetnie poradzi sobie z chrypą – nawet tą spowodowaną nadużywaniem klimatyzacji w aucie czy biurze. Swe znakomite walory zawdzięcza bogactwu olejku sosnowego, zawierającego m.in. pinen i borneol. Pędy sosny bogate są w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne.
Młode przyrosty najlepiej zbierać na początku maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Najbardziej soczyste będą przyrosty w granicach 10-12 cm, dłuższe będą miały już mniej soków.
Zerwane przyrosty myjemy (opłukujemy) pod bieżącą wodą. Można je pokroić na krótsze kawałki w granicy 2 cm, będzie nam łatwiej układać warstwy w słoikach. Jeśli chcemy by szybciej puściły sok możemy je delikatnie ugnieść drewnianym tłuczkiem.
W słoiku pędy sosny układamy warstwami przesypując każde 2-4 cm przyrostów kilkoma łyżeczkami cukru. Na koniec ugniatamy wszystko porządnie, zasypujemy grubą warstwą cukru po wierzchu i pozostawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu na około miesiąc.
Po miesiącu, kiedy cukier będzie już całkowicie rozpuszczony całość należy przecedzić i wycisnąć przez gazę i przelać do buteleczek. Profilaktycznie w trakcie zimy spożywać jedną łyżkę dziennie. W trakcie choroby 3 razy dziennie po łyżce.

Przyjdź do nas i odkryj tajemnicę Twojego piękna. Zaufaj nam, a pokażemy Tobie, ile piękna w sobie masz. Naszymi klientkami są kobiety, które chcą wyglądać atrakcyjnie zarówno na co dzień, jak i w wyjatkowych momentach życia. Jeśli chcesz poprawić swój wygląd, samopoczucie, lub sprawić komuś wyjątkowy prezent, zapoznaj się z naszą ofertą i nie zwlekaj, „daj każdemu dniowi szansę stania się najpiękniejszym w całym swoim życiu". Wiemy jak zadbać o Twoje zdrowie i urodę.

 

 

mniszek lekarski
mniszek lekarski

MNISZEK LEKARSKI JEDZMY GO NA SUROWO- czyli kilka ciekawych przepisów Z KUCHNI REGIONALNEJ I STAROPOLSKIEJ.
Nie ma chyba w Polsce człowieka, który nie wiedziałby jak wygląda. Należy do rodziny złożonych. Jego naukowa nazwa pochodzi od greckiego słowa „taraxis” = „zapalenie oczu” bo jeszcze w X wieku arabski lekarz Avicenna sokiem z mleczu leczył właśnie tę chorobę. Jego ząbkowane liście były podstawą angielskiej i niemieckiej nazwy tego chwastu - „dandelion” - „lwi ząb”.
Liście ukazują się bardzo wczesną wiosną i razem z liśćmi pokrzywy, krwawnika, stokrotki i podagrycznika - wchodzą w skład sałatek, surówek, zup, w wiosennej kuracji oczyszczającej . Mniszek działa oczyszczająco, wzmacniająco i odtruwająco, zwiększa ilość żółci, i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy, normalizuje cały proces trawienia.
W zasadzie, jadalne są wszystkie młode części chwastu - liście, pączki kwiatowe, korzeń.
Liście choć pachną słodkawo, to smak mają gorzki; najsmaczniejsze są od marca do maja, później zbierane też są jadalne, ale im starsze tym bardziej gorzkie; najlepsze są oczywiście liście bielone - wyrastające mlecze przykrywa się w tym celu folią lub garnkiem.
W swoim XVII-wiecznym zielniku Szymon Syreniusz pisał: „Brodawnik mleczowaty przychodzi do sałat póki młody, a iżby wiotszy był i gorzkości pozbył, często go przesadzać i garnkiem nakrywać(...)Tak będzie biały i na pozór wdzięczny, ale i smaku przyjemnego”.
I tak czynią do dziś znające duże wartości tego chwastu Francuzki czy Niemki. Słynne francuskie wiosenne sałatki oczyszczające to m. in. zielona sałata z młodziutkimi listkami mlecza, z sosem winegret z czosnkiem.
Z młodych liści zebranych przed kwitnieniem robi się smaczną i bardzo zdrową sałatkę a po zblanszowaniu dodaje do sałatek, zup i sosów; lekko zamarynowane stanowią dekoracyjny dodatek do niezbyt wypieczonych mięs.
Doskonałe są młode listki mlecza duszone z cebulką, najlepiej dymką i marchewką. Znakomite działanie oczyszczające przy zaburzeniach materii ma sałatka z mlecza, rzeżuchy, cebulki dymki z sosem winegret.
Można też z całej rośliny przygotowywać niezwykle zdrowe surówki z dodatkiem kapusty świeżej lub kiszonej, albo zielonej sałaty lub cykorii.
Pąki kwiatowe można zrywać od kwietnia do września i przygotowywać z nich „polskie kapary” marynując w occie i podawać później do sałatek i sosów.
Z płatków rozwiniętych kwiatów robi się winko lub tzw. miodek.
Świeże korzenie najlepiej wykopywać w październiku - listopadzie - wówczas są najsmaczniejsze i mniej włókniste.
Ususzony i upalony korzeń mniszka może być używany jako namiastka kawy.
Niezwykle ceniona jest wiosenna kuracja oczyszczająca. W tym celu, wczesną wiosną, należy codziennie przez 2 tygodnie przed lekką i wczesną kolacją zjadać po 3 łyżki usiekanego świeżego (liście i korzenie) mniszka, ewentualnie przyprawionego sokiem z cytryny. Doskonałe rezultaty wzmacniające i oczyszczające organizm daje picie świeżego soku z mniszka. W tym celu całe, dokładnie umyte rośliny należy przepuścić przez sokowirówkę i pić po 25 g soku na czczo rano i wieczorem przed snem.
SURÓWKA Z JOGURTEM.
3 garście listków mniszka, szklanka jogurtu, sól, pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki usiekanego szczypiorku.
Młode liście zalać osolona wodą zostawić na 40-50 minut, osuszyć, porwać na kawałki, zalać jogurtem, doprawić solą pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać, posypać szczypiorkiem.
KEFIROWY KOKTAJL.
10 młodziutkich listków mlecza zmiksować ze szklanką kefiru.
Taki koktajl pity 2 razy dziennie przez dwa wiosenne tygodnie znakomicie neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii - oczyszcza organizm.
SURÓWKA Z POMARAŃCZAMI.
3-4 garście liści mlecza, 2-3 pomarańcze, 1-2 czerwone cebule, po szczypcie pieprzu i cukru, sól, 2-3 łyżki oliwy.
Liście mlecza wymoczyć w zimnej osolonej wodzie, osuszyć, porwać na kawałki. Obrane pomarańcze pokroić w grubą kostkę, usunąć pestki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, skropić oliwą, lekko schłodzić.
GRECKA SAŁATKA.
Około 500 g młodych listków mlecza, 100 g bekonu, łyżka miodu, łyżeczka ostrej musztardy, łyżka oliwy, 3 łyżki białego wytrawnego wina, po ćwierć łyżeczki soli, pieprzu, lebiodki, łyżeczka nasion kopru.
Dokładnie umyte listki mlecza ułożyć w misce zalać zimną wodą zostawić na 20 min po czym wyjąć, osuszyć i drobno pokroić, wrzucić do salaterki . Na patelni przesmażyć drobno pokrojony bekon, łyżką cedzakową wyjąć skwarki, dodać je do listków mlecza, a na patelnię wlać olej, miód, wino, dodać nasiona koperku i musztardę i mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu, po czym zdjąć z ognia, przestudzić. Sałatkę posypać pieprzem, lebiodką, wymieszać, polać sosem i ponownie wymieszać.
SAŁATKA Z AWOKADO.
1 duży owoc awokado, 2 jajka na twardo, 2 garście liści mlecza, sok i otarta skórka z 1 dużej pomarańczy, 2-3 roztarte z solą ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pieprz.
Umyte listki ułożyć w salaterce zalać zimną lekko osoloną wodą zostawić na 30-60 minut. Wymieszać dokładnie sok i skórkę z pomarańczy z roztartym solą czosnkiem, i oliwą, schłodzić. Obrane awokado, po usunięciu pestki pokroić w cienkie plasterki, obrane jajka pokroić na ćwiartki.
Osuszone liście mlecza ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem, obłożyć plasterkami awokado i ćwiartkami jajek, posypać pieprzem.
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM.
250 g listków mniszka, pęczek cebulki dymki, pęczek rzodkiewek z młodymi listkami, 2 ugotowane na twardo jajka, 100 g sera camembert, łyżeczka mielonej gorczycy, 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki oleju, sól, łyżeczka miodu, szczypta pieprzu, 2 łyżki nasion słonecznika.
Zerwane młode listki mleczu zalać zimną wodą, zostawić na godzinę. Z obranych jajek wyjąć żółtka, utrzeć z gorczycą, miodem, solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i cały czas ucierając dodawać stopniowo olej. Gładki sos lekko schłodzić Rzodkiewki umyć, listki drobno usiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki, połączyć z o osuszonymi listkami mleczu, pokrojonymi białkami jajek i pokrojonym w kostkę serem; polać sosem, wymieszać, posypać pestkami słonecznika.
„ZIELONA” MARCHEWKA.
1-2 marchewki, po szklance listków mlecza, szczytowych listków młodych pokrzyw i szpinaku, 2 łyżki liści podagrycznika, 2 łyżki masła, sól, po szczypcie pieprzu i cukru, łyżka soku z cytryny.
Marchewkę obrać umyć, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na stopione masło chwilę smażyć, , lekko skropić wodą i sokiem z cytryny, dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Dodać umyte i osuszone całe listki mlecza, pokrzywy, szpinaku i podagrycznika, delikatnie wymieszać, dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawać jako dodatek do mięs lub wegetariańską przekąskę.
GRECKA ZUPA DLA ODWAŻNYCH.
3 główki czosnku, łyżka zielonych listków tymianku, 2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu, sól, łyżka masła, łyżeczka mąki, szklanka jogurtu, w surowej jajka, 200 g sera feta, 4 łyżki drobniutko usiekanych młodych listków mlecza, 6 szklanek wody lub lekkiego bulionu z kurczaka.
Zagotować wodę z solą, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu, dodać obrany czosnek i tymianek przykryć i gotować na niewielkim ogniu ok. 30 minut, przetrzeć przez sito. Przetarty wywar wlać do garnka, wkruszyć fetę, podgrzewać na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Jajka dokładnie rozkłócić z jogurtem, wlewać wolno do gorącej zupy mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, nie gotować. Przed podaniem posypać usiekanymi listkami mleczu.
Podawać z grzankami.
ZUPA RYŻOWA.
Pół szklanki dzikiego ryżu, po szklance pokrojonych listków mlecza szpinaku, usiekanej cebuli i połamanych suszonych grzybków shitake,3-4 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 5-6 szklanek bulionu z kurczaka, sól, pieprz.
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebule i czosnek i smażyć aż staną się złote, dodać ryż i mieszając smażyć chwilę, wlać gorący bulion, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać usiekaną zieleninę wymieszać gotować 5-10 minut na maleńkim ogniu.
KOKTAIL.
100 g młodziutkich listków mlecza, po 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki, mięty i szczypiorku, 3 szklanki jogurtu, sok z 1 cytryny, łyżka miodu, sól, 4 kostki lodu. 4 plasterki cytryny, kilka listków mięty do dekoracji.
Liście mlecza ułożyć na sicie przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, zmiksować z pozostałą zieleniną, jogurtem, kostkami lodu, miodem i sokiem z cytryny, przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą, rozlać do szklanek; każdą szklankę udekorować plasterkiem cytryny i listkami mięty.
DUSZONY KORZEŃ MNISZKA.
200 g korzeni mleczu, 4-5 cebul, 1 marchewka, sól, 2 łyżki oleju, pół szklanki bulionu lub wywaru z warzyw.
Starannie wyszorowane korzenie mniszka oskrobać, pokroić w cienkie słupki. Drobno pokrojone cebule zeszklić na oleju, dodać pokrojony korzeń mniszka, zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, dodać obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, ew. szczyptą cukru wymieszać i dusić jeszcze 20-30 minut.
Tak przygotowany korzeń można w niewielkich ilościach podawać jako dodatek do gorących potraw.
MNISZKOWE MLECZKO.
Łyżeczka drobno pokruszonego suszonego korzenia mniszka, szklanka mleka, łyżeczka miodu.
Korzeń mlecza zalać gorącym mlekiem, przykryć i podgrzewać na maleńkim ogniu ok. 10 minut. Przecedzić, wymieszać z miodem.
Takie mleczko ma niezwykle dobroczynny wpływ na wątrobę i żołądek.
ANGIELSKIE WINO.
2,5 litra płatków z kwiatów mlecza, 5- 6 szklanek cukru, łyżka drobno usiekanego świeżego imbiru, pół szklanki rodzynek, sok i otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 4 l przegotowanej wody, drożdże winne.
Płatki mniszka wrzucić do słoja, zalać 1 litrem wrzątku, przykryć gazą, zostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Zagotować pozostałe 3 l wody z cukrem, lekko przestudzić, połączyć z sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy i zlanym przez gazę naparem z płatków mniszka, dodać rodzynki, imbir i drożdże winne, wlać do gąsiorka przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 2 dni po czym zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną . Po skończonej fermentacji zlać wino, przecedzić przez gazę, rozlać do butelek, zakorkować; powinno leżakować co najmniej 5 miesięcy.
WINO Z PŁATKÓW.
2 litry samych płatków kwiatowych, 2 kg cukru, 5 litrów przegotowanej wody, 1 duża dokładnie wyszorowana i sparzona wrzątkiem cytryna i 1 pomarańcza, torebka drożdży winnych; 2 butelki półsłodkiego wina gronowego, szklanka koniaku.
Zagotować wodę z cukrem, ostudzić. Do gąsiorka wrzucić płatki mniszka, zalać syropem, dodać drożdże winne i plasterki (po usunięciu pestek) cytryny i pomarańczy, przykryć specjalnym korkiem, zostawić do fermentacji. Po zakończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina, delikatnie zlać, połączyć z półsłodkim winem i koniakiem, wymieszać, przykryć, zostawić na kilka dni po czym przelać do butelek, zakorkować, niech leżakuje kilka miesięcy.
MIÓD NA TRAWIENIE.
300 g kwiatów mlecza, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 1-2 goździki, 1 kg cukru, 1 litr wody.
Kwiaty mlecza ułożyć w słoju, dodać goździki, zalać wrzątkiem, przykryć gazą zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, po czym przecisnąć przez gazę.
Pomarańczę i cytrynę dokładnie wymyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć pestki. Owoce i cukier włożyć do rondla zalać przecedzonym wywarem z kwiatów, doprowadzić do wrzenia mieszając, a później gotować na niewielkim ogniu aż syrop zgęstniej. Gorący, gęsty „miód mniszkowy” rozlać do słoiczków, szczelnie zakryć.
Znakomicie poprawia trawienie, jest doskonałym środkiem do słodzenia herbatek przy przeziębieniu.
żródło- www.potrawyregionalne.pl

Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli

PYŁEK KWIATOWY
Pyłek roślinny należy do grupy mniej znanych na rynku produktów pszczelich. Pyłek zbierany jest przez pszczoły z pręcików kwiatowych w okresie kwitnienia roślin. Odznacza się on wysokimi walorami odżywczymi, zawiera duzo węglowodanów oraz biopierwiastkow, mikroelementów i witamin. Biopierwiastki maja istotny wpływ dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak powoduje schorzenia i podatność na choroby.
Pyłek kwiatowy posiada właściwości : antybakteryjne,regeneracyjne,uodporniające,detoksykujące odżywcze. Substancje zapachowe pyłku kwiatowego zaliczane są do olejków eterycznych.
Pyłek jak i pierzga zawierają w swoim składzie 14 procent kwasów organicznych, w tym kwas linolowy i arachidowy, ok. 30 procent węglowodanów, tłuszcze i witaminy- A,B1,B2,B3, B6, B12, C, PP, E,D,K,i H. minerały (makroelementy P,S,Cl, K,Ca,Na, mikroelementy Mg,Fe,Cu,Zn, Co, Mo, Se, Cr,Ni, Si) oraz pełen zestaw aminokwasów.W pyłku stwierdzamy dużo różnych enzymów , między innymi inwertazę ,katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę.
Ze względu na szeroki i bogaty asortyment składników, pyłek jest wspaniałym pokarmem odżywczym , regulatorem działania organów ustroju i katalizatorem dla gruczołów wydzielania wewnętrznego.Dzięki wspaniałym właściwościom , zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, jest odtrutką na różne fermenty powstałe w organiźmie, działa antybakteryjnie i niweluje skutki uboczne po antybiotykowych. Dzięki wybiórczemu i korzystnemu działaniu pyłku na florę bakteryjną przewodu pokarmowego , jest on zalecany w dolegliwościach jelitowych zarówno uporczywych zaparciach jak i przewlekłych biegunkach. Wykorzystywany jest również w leczeniu przewlekłych zakażeń jak i nieswoistych cewki moczowej.Wykazuje działanie regenerujące i odtruwajace (wirusowe i toksyczne zapalenie watroby) skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.Pyłek kwiatowy wspomaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębienia. Dzięki swojemu składowi jest skuteczny w osłabieniach i dolegliwościach starczych, zapobiega obniżeniu lipidów we krwi, co ma wpływ na ograniczenie i hamowanie miażdzycy.Pyłek kwiatowy posiada właściwości detoksykacyjne i jest pomocny w walce ze skutkami skażenia środowiska oraz stosowania leków syntetycznych. Przed rozpoczęciem kuracji nalezy upewnić się czy nie jesteśmy uczulenie na produkty pszczele. Najkorzystniej jest zażywać pyłek na czczo, popijając płynem.U dzieci pyłek wywiera korzystne działanie antyanemiczne.Podajac 20g pyłku dziennie przez okres 6-ciu tygodni jako odżywkę uzupełniajacą zywienie podstawowe.Po tym okresie dochodzi do wzrostu czerwonych krwinek do 30%, wzrost hematokrytu i hemoglobiny, ogólną poprawę kondycji oraz zmniejszenie zachorowalności na inne choroby. W porównaniu z produktami, które są podstatwowymi składnikami naszego pożywienia , pyłek jest koncentratem aminokwasów i dlatego zrozumiałym jest jego wpływ na działalność komórek mózgowych.Działa wolniej ale rezultaty są trwałe i pewne.Pyłek powinni spożywać pracownicy umysłowioraz dzieci z zahamowaniem wzrostu.Spożywanie pyłku poprawia samopoczucie, podnosi odporność oraz zwiększa koncentrację centralnego i obwodowego układu nerwowego.
Kuracja : dawka wzmacniajaca- 2 łyżeczki dziennie
dawka uderzeniowa- 3 łyżeczki dziennie.
Kuracja powinna trwać przez miesiąc, a w stanach wyczerpania mozna zażywać przez cały rok, robiać jednak po kazdym miesiącu tygodniową przerwę.
Pyłek należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach, chroniąc przed wilgocią

owoc figowca
owoc figowca

FIGI
Figi czyli owoce Figowca Pospolitego są doskonałym źródłem witamin i minerałów.Spośród wszystkich roślin figi są najbogatsze w wapń- w 100g owoców jest go tyle co w szklance mleka, a jego działanie wzmacnia obecny w figach fosfor. Dzięki zawartości żelaza skutecznie pomagają w walce z anemią.Zawierają też magnez i potas.Suszone owoce pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają serce i naczynia krwionośne, a także zapobiegają nowotworom(zwłaszcza jelit i piersi). Zawieraja najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii, przez co przyśpieszają trawienie.
Warto pamiętać o figach w naszym jadłospisie, szczególnie teraz w przygotowaniach przedświątecznych i podczas przygotowywania aromatycznych Kutii i Pierników.
Smacznego:)